Rozwój rynku przyczep gastronomicznych w Polsce

Pierwsze przyczepy gastronomiczne powstały w Stanach Zjednoczonych. Rozwój tego rynku od kilkunastu lat zauważalny jest również w Polsce, gdzie coraz powszechniejszym widokiem w miastach są food trucki kuszące przechodniów coraz to większym wachlarzem oferowanych potraw. A prognozy są takie że będzie ich wciąż przybywało. W raz z rozwojem rynku rośnie również jakość produktów używanych przez właścicieli przyczep gastronomicznych do sporządzania dań z oferowanego przez nich menu. Ich świeżość ma tu decydujące znaczenie. Coraz częściej klientami food trucków są świadomi klienci, ceniący swój czas. Przyczepy gastronomiczne nie są już postrzegane jako obciachowe miejsca, gdzie serwowane są byle jakie posiłki, aby tylko zaspokoić głód swoich potencjalnych klientów.

Rynek food truck w Polsce najbardziej rozbudowany jest w Warszawie. W stolicy możemy spotkać największą liczbę przyczep gastronomicznych. Prym wiądom również miejscowości wypoczynkowe, szczególnie w sezonie urlopowym. Wiąże się to oczywiście z ilością potencjalnych klientów którzy chętnie zasmakują kuchni z różnych stron świata które to, coraz częściej oferowane są w przyczepach gastronomicznych. Ich lokalizacja najczęściej znajduję się w najbardziej ruchliwych częściach miasta.

Food trucki w chwili obecnej można spotkać na praktycznie każdej imprezie, czy to muzycznej, sportowej lub kulturalnej. Coraz bardziej modne stają się zloty przyczep gastronomicznych. Gdzie różnorodność dań przyprawia klientów o zawrót głowy. A ich właściciele mają szanse wypromowania swoje marki na coraz to bardziej ciasnym rynku.

Biorąc pod uwagę, rozwój rynku food trucków w Stanach Zjednoczonych oraz w Europie zachodniej , można wyciągnąć wnioski że rynek przyczep gastronomicznych w Polsce ma jeszcze nie mały potencjał do rozwoju. W Polsce food trucki mają najczęściej pojedynczych właścicieli. W USA na taką formę sprzedawania posiłków, decydują się coraz częściej największe marki z branży. Przyczepy gastronomiczne postrzegane są tam jako mobilne restauracje, w których można zamówić jedzenie bardzo wysokiej jakości. Widząc dotychczasowy rozwój rynku food trucków w Polsce można być pewnym że polscy przedsiębiorcy szybko dogonią zachodnią konkurencje zarówno pod względem jakości jak i różnorodności oferowanych potraw.



Dodaj komentarz